
Yurt Dışı Şirket Kurulumu Genel Bilgiler
E-ticaret yapan her firmanın ya da servis sağlayıcının ürünlerini ya da hizmetlerini farklı coğrafyalarda bulunan son tüketicilere ulaştırmak amacıyla hedef bölgede şirket kurma ya da KDV numarası alma planları olduğunu biliyoruz. Peki bu süreçte nasıl bir prosedür izlemeli ve hangi ülke ya da ülkelerde şirket kurmalıyız?
Hedef ülkede depolama yapmak, PayPal ve diğer ödeme yöntemlerini edinmek ya da hedef ülkedeki pazaryerlerinde mağaza açılışı yapmak, ana hedefiniz ne olursa olsun şirket kurulumu yapacağınız ya da KDV numarası alacağınız ülkelerin regülasyonlarını çok iyi bilmeniz gerekmektedir, istemeden yapacağınız bir hatada cezai bir yaptırımla karşılaşma ihtimaliniz çok yüksek olacaktır.
Yurt dışında şirket kurmanın temelde Türkiye’de bir şirket kurmaktan bir farkı yoktur. Aslında temel anlamda yaşayacağınız tek fark her şeyi uzaktan idare etmeniz olacaktır. Yani koltuğunuzdan kalmadan pek çok ülkede şirket kurabilir ve bölgenin yerel şirketlerinden olmanın avantajını yaşayabilirsiniz.
Neden Yurt Dışında Şirket Kurmalıyım?
PayPal
Dünya üzerinde en çok kullanılan online ödeme sistemlerinin başında gelen PayPal, e-ticaret sitesi üzerinden yurt dışına satış yapan firmalarımız için olmazsa olmazların arasında yer almaktadır.
Banka Hesabı
Hedef ülkede kuracağınız şirket size ilgili ülkedeki bankaların kapılarını açacaktır ve bu banka hesapları da pazaryerlerinden dilediğiniz gibi ve düşük komisyon ücretleri ile ödeme almanızı sağlayacaktır.
Pazaryerleri
Dünya e-ticaret hacminin %50’si pazaryerleri üzerinden gerçekleşmektedir ve bu pazaryerlerinin de büyük bir çoğunluğu Avrupa kıtasında hizmet vermektedir.
E-ticaret Hacmi
Sadece, Amazon’un tüm dünyada e-ticaret hacminin %13’üne, Amerika’da ise %52’sine sahip olduğunu göz önüne alırsak yerel şirketimiz ile gidebileceğimiz noktanın sınırlarını öngörebiliriz.
VAT Kaydı
Hedef ülkede ürün depolamak istediğinizde en güvenilir yöntemlerin başında, VAT (KDV) numarası almak geliyor. VAT numarası alımlarında yüksek maliyetten kaçınmak için yurt dışı şirketinizi kullanabilirsiniz.
Yatırım Kolaylığı
Bir e-ticaret veya teknoloji girişimcisi olarak şirketinizi finansmana yakın lokasyonlarda konumlandırmak ve stabil bir yapı inşa etmek için operasyon merkezinizi yurt dışına taşıyabilirsiniz.
Yurt Dışı Şirket Kurulumu Hedefleri
İşini büyütmek, yeni pazarlar bulmak ve ticari fırsatları yakalamak her şirketin temel amacıdır. Bu nedenle özellikle ayrım gözetmeksizin ister e-ihracat ister kati ihracat olsun ihracat yapan hemen her firma büyümede aynı ikilemle karşılaşır. Türkiye’deki şirketinize bağlı ya da tamamen bağımsız olarak hedef pazarınıza kolay ulaşmanızı sağlayacak bir yapı kurmak özellikle perakende sektörüne bulunan firmalar için büyük önem taşır.
Lokalizasyon
PayPal, Sofort, Giropay v.b. Ödeme Sistemleri
Vergi Avantajları
Amazon, Zalando, Afound, Ebay Pazaryerleri
Alternatif Satış Kanalları
Hedef Bölge Depolama
Şirket Kurulumu ve KDV Kaydı Yaptığımız Ülkeler
İngiltere
Fransa
İsveç
Amerika
İtalya
İspanya
Almanya
Hollanda
Polonya
Yurt Dışında Şirket Kurmak Mı İstiyorsun?
Sıkça Sorulan Sorular
VAT, Value Added Tax’in kısaltmasıdır. Yani Türk vergi sitemindeki KDV’ye karşılık gelmektedir. Avrupa Birliği genelinde her ülkenin kendi vergi kimliği vardır. Örneğin: Almanya – DE. VAT kaydı özellikle o ülkede ürünlerinizi depolamak ve o ülkeye yapılan ithalat özelliği taşıyan satışlarda ortaya çıkan KDV iadesini alabilmek gibi hakları elde etmede ihtiyaç duyacağınız bir hizmettir. Pek çok global pazaryeri de VAT Registration yani KDV kaydını tedarikçi kabulünde ön şart olarak sunmaktadır.
Şirket kurulumu yaparken talebiniz doğrultusunda, ülkelerin belirlediği VAT eşiği aşılmadan dahi kayıt gerçekleştirebiliyoruz. Takip eden dönemde beyannameler ve vergi ödemeleri için mali müşavirlik hizmeti de sağlıyoruz.
Tıpkı Türkiye’de açtığınız şirketinizde sunduğunuz kimlik/pasaport bilgileri, ikametgah bilgisi, vekaletname, adınıza düzenlenmiş bir fatura ya da kredi kart ekstresi gibi evraklar şirket kuruluşu işin süreci başlatmada yeterlidir.
Hedef ülkeye göre değişmekle birlikte belgelerin teslim edilme tarihi itibariyle şirket kuruluşunun tamamlanması ortalama 1 ay sürmektedir.